Hitta ditt resmål
 • Resenärstyper
 • Intressen och aktiviteter
 • Reseperiod
 • Reseteman
Mongoliet

Resor till Mongoliet

Din rundresa i Mongoliet skapad av en lokal researrangör
Du bokar flyget vi ordnar resten: resrutt, transporter, boenden & aktiviteter - skräddarsytt paket för dig. Res runt på egen hand med en färdig resplan, själv eller med ditt eget sällskap. Skicka in en förfrågan, gratis och utan åtaganden.
Jag vill resa
Resenärer
under
Avgångsdatum
Få ett reseförslag skapat för just dig - resväg, transporter, boende, aktiviteter. Låt en lokal expert planera & boka din rundresa. Skicka in en förfrågan, det är gratis och utan åtaganden!
Jag vill resa
Alla profiler
under
Alla längder på resor

Förslag på rundresor i Mongoliet

Reseförslag skapade av våra lokala researrangörer. Exempel på hur du kan upptäcka ditt resmål. Skräddarsy din egen resa som du vill.

Varför ska man resa till Mongoliet?

Mongoliet är framförallt oändliga massor av land. Här finns inga fält, inte ens några risodlingar eftersom klimatet omöjliggör alla sorters mer intensiv odling. Däremot finns här häpnadsväckande landskap, så längt ögat kan se. För att ha tillgång till mat har Mongoliets invånare fått anpassa sina liv efter sin boskaps behov som ofta måste flytta vidare till nya betesmarker. Även om över hälften av Mongoliets befolkning idag bor i städer så är den... Mongoliet är framförallt oändliga massor av land. Här finns inga fält, inte ens några risodlingar eftersom klimatet omöjliggör alla sorters mer intensiv odling. Däremot finns här häpnadsväckande landskap, så längt ögat kan se. För att ha tillgång till mat har Mongoliets invånare fått anpassa sina liv efter sin boskaps behov som ofta måste flytta vidare till nya betesmarker. Även om över hälften av Mongoliets befolkning idag bor i städer så är den nomadiska livsstilen i allra högsta grad närvarande och bärande i landet. So du kommer alldeles säkerligen att se nomadernas hem, kallad jurtor, varstans i det öppna landskapet och förhoppningsvis upptäcka lokalbefolkningens värme och öppenhet. I detta världens mest glest befolkade land har både djur, natur och traditioner bevarats. Detta är det optimala resmålet för att komma iväg från allt och uppleva något du garanterat aldrig sett förut. Se mer
Om du inte hittar ett förslag ovan som passar kan vi sätta ihop en resa precis som du vill! Få ditt förslag

Börja planera din resa i Mongoliet

Mongoliet sägs ofta vara “hjärtat av Asien” då de ligger mitt i det inre Asien, mellan Ryssland i norr och Kina i söder. Här hittar du ödslig öken, torra stäppmarker, massa hästar och minnen av den grymme härskaren Djingis Khan. Mongoliet erbjuder otroligt mycket att se och göra och en resa hit passar de allra flesta! Mongoliet är ett av världens största och mest glesbefolkade länder! Här kan du verkligen känna dig som ett med naturen och vandra längs fina vattenfall, vidsträckta berg, stora sjöar och täta skogar. Upplev den enorma landsbygden från sadeln eller så kan du uppleva den tomma öknen från ryggen på en kamel.

Stora delar av Mongoliets befolkning lever fortfarande nomadliv på samma sätt som deras förfäder gjorde för runt 2000 år sedan. Om du vill kan du under din resa bo några nätter hos lokalbefolkningen och ta del av nomadernas livsstil och seder. Besöker ni landet i Juli så rekommenderas det varmt att ni tar del av Mongolernas viktigaste högtid, Naadam, en festival som liknar “Olympiska-spelen” där både hästkapplöpningar och andra grenar står på schemat! För att ge mer inspiration om vad man inte får missa under en resa till Mongoliet, så har vi samlat våra bästa tips nedan:

Vad ska man se och göra i Mongoliet?

Sevärdheter

Vackra Mongoliet bjuder på storslagna vyer och en historia utöver det vanliga. Våra experter delar med sig av sina bästa tips:

 • Staden Karakorum: Känn historiens vingslag i Djingis Khans berömda stad Karakorum som en gång i tiden var huvudorten i Mongolväldet. Staden förstördes i en kinesisk invasion på 1300-talet, men på dess ruiner byggdes år 1568 klostret Erdene Dzuu.
 • Terelj Nationalpark:  Nationalparken är enligt många Mongoliets vackraste naturområde. Här kan ni få en möjlighet att leva som nomaderna, övernatta i ett så kallat “ger-tält” och testa på hur många av Mongoliets lokalbefolkning lever.
 • Naadam-festivalen: Största och mest besökta folk festivalen som varje år inträffar i Juli månad. Festivalen är årets höjdpunkt för många mongoler och är Mongoliets egna “OS”.
 • Naturhistoriska museet: I Mongoliets huvudstad Ulan Bator hittar ni det naturhistoriska museet som har en rad uppstoppade djur och ett dinosaurieskelett som sägs vara från Gobiöknen.

Vad ska man göra i Mongoliet?

Ödslig, orörd natur gör Mongoliet till ett perfekt resmål ägnat för äventyrliga utomhusaktiviteter och spännande möten. Våra experter delar med sig av sina bästa tips:

 • Vandring: Vandra i den gröna tajgan i Khogno Kaans nationalpark.
 • Testa på ridning: Hästen har en enorm betydelse i Mongoliet och halva landets befolkning är beroende av sina hästar i sina dagliga liv. Här lär sig barnen att rida ungefär samtidigt som de lär sig gå, du kan därför inte få än bättre ridupplevelse!
 • Träffa lokalbefolkningen: Är det något land man får en upplevelse utöver det vanliga genom ett möte med lokalbefolkningen, så är det Mongoliet. Över en tredjedel av landets befolkning lever fortfarande som nomader och de bor i runda flyttbara tält som kallas för “ger”.

När är bästa tiden att resa till Mongoliet?

Den bästa tiden att resa till Mongoliet är från maj till i början av oktober. Men Mongoliet är verkligen kontrasternas land och temperaturen kan variera enormt i de olika delarna av landet, vilket gör det svårt att ange en generell medeltemperatur. I Gobiöknen kan du uppleva 50 graders hetta och i tajgan i norra Mongoliet kan du frysa i 40 minusgrader.

Bra att veta

Behöver man ett visum för att resa till Mongoliet?

Svenska medborgare behöver visum till Mongoliet. Visum söks på egen hand på närmsta mongoliska ambassad. Notera också att Passet måste vara giltigt i minst sex månader från inresedatum.

Hur tar man sig till Mongoliet?

Flera flygbolag flyger från Skandinavien (Köpenhamn, Oslo eller Stockholm) till Mongoliet. Dock får du räkna med att resan tar minst 13 timmar och kräver ett eller två byten. En flygbiljett mellan Stockholm-Ulaanbaatar tur och retur kostar generellt mellan 7 000 och 10 000 kr om du har lite framförhållning.

Andra länder som du kanske gillar

Expérience ajoutée !
Vous pouvez ajouter d'autres expériences à votre projet avant de le transmettre à une agence locale
Voir mon projet de voyage