Destinationer
Hitta ditt resmål
  • Resenärstyper
  • Intressen och aktiviteter
  • Reseperiod
  • Reseteman

När är bästa tiden att resa till Ecuador

Sugen på att resa till Ecuador och Galapagosöarna men osäker på när du borde åka? Läs igenom våra tips för att göra din reseplanering lättare.

Överblick

jan
feb
mar
apr
maj
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec

Med tanke på sitt geografiska läge (beläget mitt på ekvatorn) är temperaturerna stabila året runt och landet har knappt några årstider. Detta gör det definitivt till ett året-runt-resemål! De enda perioderna man talar om är torr- och regnperioden.

  • Torrperioden, maj – december. Kännetecknas av hyfsat höga temperaturer (18-28) på de flesta delar av landet. Mycket sol och knappt några regnskurar.
  • Regnperioden – sen december till april. Fortfarande förhållandevis höga temperaturer men regnskurar kommer titt som tätt vissa dagar.

Anderna & höglandet

jan
feb
mar
apr
maj
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
Anderna och huvudstaden Quito har vårliknande förhållanden året runt med temperaturer omkring 15-20 grader under dagarna. På nätterna blir det betydligt kyligare och temperaturen kan sjunka med över 10 grader. Vid områdets högsta toppar, så som Cotopaxi och Quiltoa är dagstemperauren mycket låg och under nätterna kan det till och med bli minusgrader. Då och då kan det även förekomma regnskurar.

Amazonas

jan
feb
mar
apr
maj
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
Eftersom Amazonas är en regnskog är det väldigt varmt och fuktigt året runt men en regnigare period mellan april till juni. De torraste månaderna brukar vara december och januari. Temperaturen varierar inte mycket genom året, på dagen kan det bli uppemot 30 grader.

Längs kusterna

jan
feb
mar
apr
maj
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
Ecuadors kustremsa präglas också, likt resten av landet, av torr- och regnperioder. Hit är det bäst att åka under torrperioden från maj till december. Under torrsäsongen regnar det nästan aldrig och dagsemperaturerna hamnar mellan 20-28 grader. Under regnperioden förekommer enstaka regnskurar men klimatet  är betydligt fuktigare. 

Galapagosöarna

jan
feb
mar
apr
maj
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec

Högsäsongen på Galapagos brukar vara mellan torrperioden (juni-november). Då kan man räkna med soliga, torra dagar med temperaturer från 20-25 grader. Under denna period är också priserna avsevärt högre och man får vara beredd på att inte precis vara den enda turisten på ön. Söker man lägre priser och mindre folk är det en god idé att åka under regnperioden mellan februari och maj. Visst kan det förekomma en del regnskurar men det är absolut inte så farligt att man inte kommer kunna ha en fantastisk semester. 


Tiphaine Leblanc
Uppdaterad den 2 juli 2019