Destinationer
Hitta ditt resmål
  • Resenärstyper
  • Intressen och aktiviteter
  • Reseperiod
  • Reseteman

När är bästa tiden att resa till Costa Rica

Sugen på att resa till Costa Rica men osäker på när du borde åka? Läs igenom våra tips för att göra din reseplanering lättare.

Överblick

jan
feb
mar
apr
maj
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec

Costa Rica präglas av ett tropiskt klimat året runt. Den bästa tiden att resa till Costa Rica är under torrperioden. Då är temperaturerna mycket höga längs kusterna, 25-30 grader,  medan inlandet präglas av lite mildare, vårlikt väder året runt. Stillahavskusten är torrare och varmare än den karibiska kusten. Om höga vågor och surf är huvudmålet för resan är det bättre att åka under regnperioden.

Costa Rica kan delas in i två perioder:

  • December till april -Torrperiod
  • Maj till november -Regnperiod

Nordöstra regionerna

jan
feb
mar
apr
maj
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
De som lockas av ekoturism kommer njuta extra av landets nordvästra regioner vars miljöer är särskilt vackra och välbevarade. Hit åker man helst under torrperioden dec-april. En mängd banan, socker och ananas-plantager finns att besöka, de speciella långstjärtade papegojorna att beskåda och för den modige kan kajakpaddling på floden Sarapiqui vara ett alternativ. Denna mynnar ut i floden San Juan där sengångare och små krokodiler belamrar flodbankarna. En magisk upplevelse för naturälskare! Missa inte heller ruinerna i Sarapiqui Neotropical Center.

San José, Central Valley & Stillahavskusten

jan
feb
mar
apr
maj
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
”Den eviga våren” går att avnjuta i San José och Central Valley (en region som sträcker sig från staden San Ramón i väst till staden Paraíso i öster). Genomsnittstemperaturen ligger på 20 grader och gör platsen mycket behaglig att besöka under torrperioden. Undvik helst regnperioden maj-november. Costa Ricas huvudstad San José är en älskvärd metropol fylld av museum och fantastiska restauranger. Central Valley är också ett område värt att besöka; med sina vulkaner, små pittoreska byar och det vackra La Paz-vattenfallet. Den centrala delen av stillahavskusten kommer definitivt att hänföra sina besökare med den biologiska mångfalden och de svindlande landskapen.

Surfing

jan
feb
mar
apr
maj
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
Åker man till Costa Rica för att surfa är regnperioden den absolut bästa tiden att göra det på. Vågorna är då perfekta särskilt vid stränder som Dominical och Pavonas. Är man nybörjare kan det vara en god idé att ta sig till stranden Samara medan erfarna surfare kan hålla sig till Salsa Brava. Det finns något för alla!

Stränderna

jan
feb
mar
apr
maj
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
Förutom det rika djurlivet förknippas Costa Rica ofta med långa, härliga sandstränder. Njut av den vita sanden i Nicoya eller det turkosa vattnet vid Manuel Antonio. Playa Grande och Playa Guiones är perfekt för surfentusiaster medan Playa Negra är den bästa stranden för bad och sol. Om ensamhet lockar mer och man vill ta sig en bit från civilisationen är nationalparken Marion Ballena och dess stränder att rekommendera.

Osahalvön & de södra regionerna

jan
feb
mar
apr
maj
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
Den allra bäst bevarade delen av landet är utan tvekan Osahalvön och övriga delar av södra Costa Rica. Önskar man lugn och ro och färre turister är dessa regioner verkligen att rekommendera. Här finns nationalparken Corcovado, ett skyddat och bevarat område med en enorm regnskog. Apor och det utrotningshotade djuret Tapir lever och frodas fritt och har man tur får man syn på dem om man tar sig an vandringslederna i den väldiga djungeln. Torrperioden, dec-april, är den tid då området visar sig från sin bästa sida med nästintill perfekt väder.

Karibiska kusten

jan
feb
mar
apr
maj
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
Klimatet kring Costa Ricas karibiska kust är fuktigt året runt men som behagligast under torrperioden dec-apr. Det här är ingen region för den som ogillar värme, då temperaturerna är höga från morgon till kväll. En resa längs med denna kust ger inblick i landets vildare sidor: Havet är oberäkneligt med stora vågor vilket lockar många erfarna surfare men passar sig mindre lämpligt för sol och bad. Vill man göra annat kan man istället utforska djurlivet: det finns både sköldpaddor, exotiska fåglar och andra spännande arter.

Nicoyahalvön & de nordvästra regionerna

jan
feb
mar
apr
maj
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
Nicoyahalvön beskrivs som ett riktigt paradis: resenärer lockas av den fantastiska djungeln, de tropiska stränderna och den vilda naturen. Vid vissa stränder går det att ta del av när sköldpaddor lägger sina ägg – ett spektakel som verkligen är något utöver det vanliga. Den här delen av Costa Rica går att besöka året runt. Åker man under torrperioden undviker man regnet men temperaturerna är mycket höga. Regnskurarna under regnperioden är inte lika långvariga och återkommande här som i resten av landet.
Tiphaine Leblanc
Uppdaterad den 19 mars 2019